GREENTECH BIOTECHNOLOGY
KÖK HÜCRE İLE YUMURTALIK REZERVİ AZLIĞI (KISIRLIK) TEDAVİSİ

Yumurtalık rezervi azlığı (kısırlık) problemi, kök hücre tedavisiyle hastanın kendi kök hücreleri kullanılarak, risksiz ve yan etkisiz olarak tedavi edilebilir.

  • Yumurtalık rezervi azlığı rahatsızlığında kişinin kendi kök hücreleri, sağlıklı yumurta hücrelerini çoğaltarak yumurtalık rezervi azlığını gidermektedir.
  • Yumurtalık rezervi azlığı şikayeti olan tüm kadınlara uygulanabilir.
  • Hastadan alınan kök hücreler laboratuvar ortamında çoğaltılarak damar yolu ile hastaya verilir, hücreler dokundukları sağlıklı yumurtalık hücrelerini çoğaltır.
  • Yumurtalık rezervi azlığının kök hücre tedavisi başarı oranı %67 ve üzeridir.

Yumurtalık Rezervi Azlığı (Kısırlık) Nedir?

Yumurtalık rezervi bir kadının yumurtalıklarında olan yumurtaların sayısını ifade eder. Yumurtalık rezervi yüksek olan kadının yumurta (folikül) sayısı fazladır.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte özellikle 35 yaşından sonra, yumurtalık rezervi yani kadının doğurganlığını sağlayan foliküller (yumurtalar) azalmaya başlar. Yumurta sayısının fazla ya da az olması kadının yumurtalarının sağlıklı bir bebek dünyaya getirecek kadar kaliteli olup olmadığını göstermez.

Bir kadının yumurtalık rezervi az ama yumurta kalitesi yüksekse, hamile kalma şansı yüksektir. Aynı şekilde bir kadının yumurtalık rezervinin sayıca fazla olması da yumurtanın kalitesini belirlemez. Sonuç olarak yumurtalık rezervinin azalmasının yumurta kalitesiyle bir ilgisi olmadığı düşünülmektedir.

Yumurtalık Rezervi Azlığı (Kısırlık) Belirtileri Nelerdir?

İstenildiği halde gerçekleşmeyen gebelikler, düşükle sonuçlanan gebelikler ve erken menopoz yumurtalık rezervi azlığının belirtileri arasındadır.

Yumurtalık Rezervi Azlığı (Kısırlık) Nedenleri

  • Yumurtalık dokusunda geçirilen bir cerrahi tedavi
  • Kist alınması
  • Herhangi bir ameliyat
  • Apse
  • Enfeksiyon
  • Herhangi bir kanser nedeniyle başlanılan kemoterapi
  • Yoğun sigara içilmesi
  • Kafein alınması

gibi durumlar yumurta rezervini azaltan önemli etkenlerdendir.

Azalmış yumurta rezervi, gebe kalma oranını düşürür, gebe kalmayı zorlaştırır ve yumurta kalitesini azalmasına neden olur.

Yumurtalık Rezervi Azlığı (Kısırlık) Tedavisi

Yumurtalık rezervinin çoğaltılmasının bilinen bir tedavisi yoktur. Genel olarak rezervi azalan kadınlara uygulanan tedavi vakit kaybetmemek adına tüp bebek tedavisidir.

Kadın çok genç ya da evli değilse toplanan yumurtalar dondurulur ve daha sonra kullanılmak üzere saklanır. Bu şekilde kişi menopoza girse bile ileride istediğinde tüp bebek tedavisi görebilir. Eğer amaç menopozu geciktirmek ise bunun yolu ilaçlardır.

Yumurta hücresi kadın yumurtalığında büyürken östrojen ve progesteron hormonu üretir, yumurta hücresi bittiği zaman kadının hamile kalmasını sağlayan hücrelerin tükenmesiyle beraber, dışarıdan alınan östrojen ve progesteron ilaçları kadına verilir ve kadın menopozda değilmiş gibi düzenli adet görür fakat bebek sahibi olamaz.

Kesin olarak ortaya konulan ortak bir tedavi yöntemi olmadığı için destekleyici ilaç tedavileri ve ara ara yoğun bakım tedavileri uygulanmaktadır. Bir diğer konu da sağlıklı ve dengeli beslenme, sıvı tüketimi ve ideal kilonun korunmasıdır.

Kök Hücre ile Yumurtalık Rezervi Azlığı (Kısırlık) Tedavisi

Kök hücreler vücudumuzdaki bütün dokuları ve organları oluşturan, dokundukları hücrelere dönüşebilme ve sınırsız bölünebilme yeteneğine sahip, tüm vücudumuzun yenilenmesini ve tedavisini yapabilen doğal onarıcılardır. Bu nedenle kadınlarda kısırlık tedavisinde kullanılabilmektedir.

Hastalığın tedavisindeki başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın var olan durumuyla doğru orantılıdır. Hastalık endokrin sistemi kaynaklı olabileceği için tüm endokrinolojik muayene ve testler yapılmalıdır.

Endometriozis, tüplerle ya da rahimle ilgili yapısal bozukluklar, yapışıklıklar, tıkanıklıklar, jinekolojik tanı ve müdahale gerektirmektedir. Ancak bunların dışındaki adet ve yumurtlama bozuklukları, polikistik over sendromu ya da menopoz başlangıcı gibi diğer kısırlığa sebep olan hastalıkların kök hücreyle tedavisi mümkündür. Tüm endokrinolojik tedaviler tamamlanmış ise yumurtalıktaki yumurta üretim kalite ve/veya sayısı artışındaki başarı oranı kişinin durumuna göre %67 ve üzeridir.

Uygulama Şekli:

Verilecek hücre sayısı; hastanın yaş ve kilosuna göre belirlenir. Tedavi mezenkimal kök hücre (hastanın kendi yağ dokusu yada kemik iliğinden elde edilir) kullanarak gerçekleştirilir. Hangi tedavinin uygulanacağı hastanın durumuna göre karar verilir. Toplamda 6 ay ara ile 2 seans uygulama ile gerçekleştirilebilir. Elde edilen kök hücreler yumurtalık bölgesine direkt enjeksiyon yapılır.

Tedavi protokolü tamamen hastanın durumuna göre ayarlanır her hasta için farklı protokol uygulanabilir.

Tedavideki Başarı Oranları

Tüm endokrinolojik tedaviler tamamlanmış ise yumurtalıktaki yumurta üretim kalite ve/veya sayısı artışındaki başarı oranı %67 ve üzeridir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kök hücre ile yumurtalık rezervi azlığı (kısırlık) tedavisi acılı bir tedavi midir?

Tedavi tamamen acısızdır. Hastane ortamında kök hücreler alınır ve yeterli sayıda çoğalma sağlandıktan sonra hastaya yumurtalık bölgesine direkt enjeksiyon yapılır.

Kök hücre ile yumurtalık rezervi azlığı (kısırlık) tedavisi her kadına uygulanabilir mi?

Endokrinolojik rahatsızlığı bulunmuyorsa ve/veya tedavisi tamamlanmış ise, hasta hücre öldürücü ilaç ya da radyoterapi tedavisi görmüyor ise her yaşta kadına uygulanabilir.

Düzenli bir beraberliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler, ne zaman tedaviye başvurmalılar?

Kadın yaşı 35’in altında ise ve gebelik oluşumunu etkiyebilecek herhangi bir problem yoksa 1 yıl, 35 yaşın üzerinde veya geçmişte gebelik oluşumunu etkiyebilecek bir problem varsa 6 ay sonra inceleme ve tedavi başlanmalıdır.

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR:

  • Lee, J. S., Hong, J. M., Moon, G. J., Lee, P. H., Ahn, Y. H., & Bang, O. Y. (2010). A long‐term follow‐up study of intravenous autologous mesenchymal stem cell transplantation in patients with ischemic stroke. Stem cells, 28(6), 1099-1106.
  • Bang, O. Y., Lee, J. S., Lee, P. H., & Lee, G. (2005). Autologous mesenchymal stem cell transplantation in stroke patients. Annals of neurology, 57(6), 874-882.
  • Chen, D. C., Lin, S. Z., Fan, J. R., Lin, C. H., Lee, W., Lin, C. C., ... & Lee, C. C. (2014). Intracerebral implantation of autologous peripheral blood stem cells in stroke patients: a randomized phase II study. Cell transplantation, 23(12), 1599-1612.
  • Honmou, O., Houkin, K., Matsunaga, T., Niitsu, Y., Ishiai, S., Onodera, R., ... & Kocsis, J. D. (2011). Intravenous administration of auto serum-expanded autologous mesenchymal stem cells in stroke. Brain, 134(6), 1790-1807.
  • Honmou, O., Onodera, R., Sasaki, M., Waxman, S. G., & Kocsis, J. D. (2012). Mesenchymal stem cells: therapeutic outlook for stroke. Trends in molecular medicine, 18(5), 292-297.
  • Battistella, V., de Freitas, G. R., da Fonseca, L. M. B., Mercante, D., Gutfilen, B., Goldenberg, R. C., ... & Alves-Leon, S. V. (2011). Safety of autologous bone marrow mononuclear cell transplantation in patients with nonacute ischemic stroke. Regenerative medicine, 6(1), 45-52.

 

.

BİLGİ İÇİN FORMU DOLDURUNUZ